Pamuk Yorgan Yıkanır mı?

Yün kadar sıcak ve rahat bir uyku ortamı sunmasa da elyaf ya da diğer mikrofiber kumaşlarla üretilen uyku setlerinin alternatifi olan pamuk yorgan yıkanır mı, temizlemesi zor mudur merak ediliyor. Hakikaten her şeyin birbirine girdiği, neyin doğru, neyin yanlış olduğu tam olarak bilinmediği bilgi kirliliği içinde insanlar gerçek ve doğru kullanma talimatlarına ulaşmak istiyor. Ürünlerin fahiş fiyatlara satıldığına tanık olduğumuz son birkaç yılda eldeki malların değerini bilmek kadar satın alınacak ürünlerin de özelliklerini tanımak maliyetleri düşürüyor.
Çok eski zamanlarda değil, 20-30 yıl öncesinde yün yorgan satan dükkanlar hatta evinde kendi hazırlayıp, tanıdıklarına sipariş karşılığı yatak yastık yorgan işi yapanlar vardı. En soğuk günlerde bile içine girince ne elektrik sobası ne kalorifer peteği aratmayacak nitelikte ve en önemlisi de stres alan koyun yününden yapılmış uyku setleri kayboldu gitti. Yerini de sünger elyaf ile içini doldurdukları yorgan, yastık adı verilen sağlıksız eşyalar aldı. Sağlığının kıymetini bilenler yünle içi doldurulmuş yatak, yastık, yorgan bulamasa da mağazalarda yine bitkisel malzeme ile doldurulan pamuktan yapılmış uyku araç gereçleri tercih ediyor.

Neden pamuk yorgan tercih ediliyor?

 

Yün ile içi doldurulan yastık, yatak ve benzerleri hiç sorgusuz sualsiz elde yıkanarak temizlenebiliyordu. Boşaltılan yün parçaları geniş bir kabın içinde veya kazanda yıkanarak güneşte kurutulup tekrar kullanılabiliyor. Tabii bu durum yün bulup uygun yıkama ortamı ve zamanı olanlar için geçerli. Peki bunun yerine pamuk alternatifini devreye sokanlar ne yapıyor? Satın alınan yastık veya pamuk yorgan yıkanır mı? Deterjan kullanmaya gerek var mı, hangi programda kaç derecede yıkamak lazım?
Has yünün yerini tutmasa bile insan doğasına ve sağlığına en uygun uyuma setleri arasında yer alan pamuklu ürünler hem güzel bir uyku deneyimi veriyor hem de yumuşak dokusu ile konfor sunuyor. Özel makinelerde kabartılarak maksimum rahatlık sağlayan ekstra hacmi ile de kesintisiz bir uyku deneyimini sunan, yıkanabilme özelliği olan yorganlar mağazaların raflarında yerlerini aldı. Dolayısıyla fazla tereddüt göstermeden yaz kış rahatlıkla kullanabileceğiniz mikrofiber kumaşlarla kullanım kolaylığı kazandırılmış hatta içinde elyaf dolgusu ile desteklenmiş olanlar bile rahatlıkla makinede veya kuru temizleme ile kirlerden arındırılabilmektedir.

Pamuk yorgan nasıl yıkanır?

 

Hassas ürünler kategorisine girdiği için pamuk yorgan çamaşır makinesinde 30 santigrat derecede veya pamuklu program seçeneğinde yıkanabilmektedir. İçine çok az deterjan eklenerek makinede tertemiz yapılabilir. Benzer ürünler yıkanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, kurutma aşamasıdır. Makinede sıkma işlemi yaptırılmadan, varsa kurutucuda yoksa güneş ışığı alan uygun bir yerde zerre miktarı nem kalmayacak şekilde kurutulmalıdır. Bizim tavsiyemiz, yaz mevsiminde güneşin altında birkaç gün bekleyerek kuruması yönünde olacaktır.
Herkesin makinesi yorgan yıkama özelliğinde olmayabilir, böyle durumlarda küvette ya da banyo kabininde elde yıkama yapılabilir. Benzer şekilde ortalama bir sıcaklıkta üzerine su tutularak biraz deterjan eklenerek pamuk yorgan yıkama işlemi gerçekleştirilebilir.

Pamuk yorgan kullanımı hakkında bilinmesi gerekenler

 

1. Kış mevsimi bitip soğuklar sona erince temizleyip bir kenarda beklemeye bırakılacak olan pamuk yorgan nasıl saklanmalıdır?
Yıkanıp tertemiz yapılan uyku aracı güzelce katlanıp vakumlu poşetin içine yerleştirilmelidir. Daha sonra elektrik süpürgesi yardımı ile poşet vakumlanarak hacmi küçültülmeli içindeki hava çekilmelidir. Böylece gelecek kullanıma kadar hem fazla yer kaplamayacak hem de her türlü zararlıdan korunmuş olacaktır.
2. Pamuk yorgan ne kadar sıklıkla yıkanmalıdır?
Kullanım durumuna göre yılda birkaç kez yıkanabilir. Çocuklar kullanıyorsa daha fazla kirleneceğinden yıkama sayısı artabilir.
3. Pamuk yorgan kış mevsiminde kullanılabilir mi?
Elbette rahatlıkla kullanılabilmektedir. Her ne kadar yün ile içi doldurulanlara nazaran az sıcak tutsa da diğer kimyasal ürünlere göre hem sağlıklı hem de kullanımı kolaydır.

Pamuk yorgan yıkama fiyatları ne kadardır?

Bulunduğunuz yerin ve kullandığınız ürünün hacmine göre pamuk yorgan fiyatları değişkenlik gösterebilir. Ortalama olarak 150 ile 200 TL arasında bir rakam söz konusudur. Çalışan insanlar genelde bu tür işlere zaman ayıramayacağından pamuk yorgan yıkanır mı, hangi program tercih edilmeli, deterjan kullanmaya gerek var mı gibi sorulara ihtiyaç duymazlar. Ancak giderlerin hat safhaya ulaştığı son günlerde çalışmayan kadınlar gibi onlar da benzer soruların cevaplarını aramaya başladılar.

Yorum yapın