25 Yıl Evli Kalan Kadınlar Nasıl Emekli Olur?

Türkiye’nin gündemindeki en büyük sorunlardan biri olan EYT meselesi çözüldükten sonra, 25 yıl evli kalan kadınlar nasıl emekli olur, şartlar nedir gibi konular viral olmaya başladı.
10 milyondan fazla ev hanımının emekli aylığı alabilmesi için yeni düzenlemeler yapılmaktadır. Meclis çatısı altında bulunan partilerin konuyla alakalı olarak kanun teklifleri değerlendirilmektedir. Bu kapsamda çok ağır koşullar altında çalışan kadınların, bilhassa ev hanımlarının topluma kazandırılması, emeklilik hakkı kazanabilmesi için gelen talepler değerlendirilmektedir.

25 yıl evli olan kadının emekli olması için neler gereklidir?

Meclis gündemine taşınan kanun teklifi ile 25 yıl evli kalan kadınların emekli olabilmesi için gereken şartlar ve kriterler tartışılmaktadır. En önemli kıstasın, daha önce sigortalı bir işte çalışmamış olma şartı aranacaktır. Karşılanması istenen şartları şu şekilde sıralayabiliriz;
Bugüne kadar SGK ile herhangi bir bağ olmaması gerekiyor. Düzenlemeden faydalanmak isteyenlerin minimum 25 yıl evlilik süresi şartı aranıyor.
  • Daha önce Sosyal Güvenlik Sistemine kayıt olup çalışan veya şu an Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir işletmede kayıtlı bulunmama şartı bulunuyor.
  • Belirtilen kriterleri taşıyanların prim gün sayısı ve yaş sınırı baz alınmak suretiyle, çıkacak kanun taslağında açıklanan sınırlar çerçevesinde borçlanma veya peşin ödeme yapılarak, yaşlılık maaşı almak için gerekli koşulları yerine getirmiş sayılacaklardır. Ancak koşulsuz emeklilik hakkı elde etmek isteyen ev hanımlarının belli miktarda ödeme yaparak bu haktan yararlanma fırsatı bulunmaktadır.

Kadınlarda isteğe bağlı sigorta ile emeklilik şartı nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu 4A çalışan grubunda yer alıp en az 30 gün çalışma süresi bulunan ya da hiçbir çalışma durumu söz konusu olmayan kişilere, mecburi sigortalı olma mecburiyeti olmayanların bizzat kendilerinin prim ödemesiyle, sağlık hizmetinden faydalanma ve aynı zamanda emeklilik hakkı sunulmaktadır. Bu bağlamda isteğe bağlı olarak prim yatıranlardan uzun dönem sigorta kollarında ve genel sağlık sigortası sistemine girmesini sağlamaktadır. 25 yıl evli kalan kadınların nasıl emekli olunabileceği hususunda en önemli konunun yaş şartını yerine getirmesidir. Eğer bu süre tamamlanmışsa borçlanma yapılarak toplu ödeme imkanı ile erken emekli olabilme hakkı bulunmaktadır.

İsteğe bağlı emeklilik şartları nelerdir?

  • Öncelikle isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi ile sosyal güvenlik kurumuna başvuru yapılmalıdır
  • Her konuda olduğu gibi doğal olarak başvuran kişinin 18 yaşını tamamlamış ve her ay primini ödemesi beklenmektedir.
  • Düzenlemede zorunlu sigortalı kapsamında olmayacak bir başvuru yapılmalıdır.
  • Ev hanımlarına ilgilendiren yasa taslağında ise minimum 25 yıl evli olma süresi yanında 50 yaşını da doldurmuş olmak emeklilik için gerekli şartlar arasındadır.
  • Mevcut sistemde 2008 senesinden sonra işe başlayan ev hanımlarının emekli olabilmeleri için en az 7200 prim gün sayısına ve 20 yıl sigortalılık süresine ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat bugüne kadar çalışma hayatına girmeyen ve emeklilik hakkı elde etmeleri için, ev hanımlarının faydalanması adına yeni bir düzenleme yapılmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonuna gönderilen teklifte, kadınların en az 25 yıl evli olması aynı zamanda 50 yaşını tamamlaması durumunda emekli olmaları için çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda daha önce hiçbir işte çalışmamış prim gün sayısı bulunmayan ev kadınları da emeklilik hakkı elde edebileceklerdir.
  • Yasa tasarısında en can alıcı noktanın 1995 yılından önce resmi nikah yoluyla evlenmiş toplamda 25 yıl veya üstünde evlilik süresi bulunan kadınlar bu haktan yararlanacaktır.
  • Haktan yaralanmak isteyenlerin her ne isim altında olursa olsun Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden aylık almaması şartı vardır. Yani yetim veya dul aylığı gibi bir haktan yararlanmamalıdır.
Sonuç olarak, 1970 yılından önce doğanlar, minimum 25 yıl evlilik süresi bulunanlar, yani 1995 yılından önce evlenen ve kesintisizsiz bu evliliğe devam ettirenler için geçerli bir çalışmadır.
25 yıl evli kalan kadınlar nasıl emekli olur, öğrendiyseniz ve siz de bu şartları taşıyan ev hanımları arasındaysanız, düzenlemenin son haliyle yasalaşıp resmi gazeteden çıkmasını beklemelisiniz.

Yorum yapın