Voleybol Sahası Ölçüleri Kaçtır?

Voleybol sahası ölçüleri belirlenirken yönetmelikte yer verilen uzunluk birimi üzerinden her yerde aynı kabul edilen net bir ölçüt sağlanır. Standart bir voleybol sahasının uzunluğu yaklaşık 18 metre iken genişliği 9 metredir.

Alanın her köşesi en az 3 metre genişliğinde bir serbest bölge adı verilen alanda çevrilidir. Bu bölgelerin oluşabilecek herhangi bir kazanın önüne geçebilmesi için engellerden temizlenmiş olduğuna dikkat edilmelidir.

Voleybol File Yüksekliği

Voleybol’da file yüksekliği kadınlar ve erkekler için farklı olarak belirlenmiştir. Voleybol filesi yerleştirilirken düşey zemin üzerinde orta çizginin üzerine konumlandırılır. Voleybol file yüksekliği erkeklerde 2,43 metre, kadınlarda ise 2,24 metredir. Verilen bu sayılar yönetmelikle desteklenen ve herhangi bir ortama ya da koşula göre değişmeyen rakamlardır. Filenin iki kenarındaki yükseklik birbirinin aynı olmalı ve yönetmelikte belirtilen yüksekliği 2 santimden fazla aşmamalıdır. Voleybol filesinin genişlik ölçüsü 1 metre ile 9.5 ve 10 m uzunluğundadır.

Bu yazımızda ilginizi çekebilir;

Voleybolcular Ne Kadar Kazanıyor?

En çok kazanan voleybolcular
En çok kazanan voleybolcular

Voleybol Kuralları Nelerdir?

Voleybol oyunu, file ile ikiye bölünen bir alan üzerinde gerçekleştirilir. Altışar kişilik iki takım ile oynanır. El ve kollarla vurularak oynanan bir oyundur. Voleybol’da şaşmaz ve değişmez bazı kurallar bulunur. Her zaman için kazanma amacıyla yapılacak hamlelerde topun ağın üzerinden geçmesi beklenir.

Takımlarda topa vurma sayısı en fazla 3’tür. Topun rakip sahaya düşmesi ile birlikte sayı alınabilir. Tek bir oyuncu aynı topa arka arkaya iki kez dokunamaz. 5 set üzerinden oynanan voleybol karar adı verilen set hariç her sette 25 sayıya ulaşan takımın kazanması ile sonlanır.

3 farklı seti kazanan takım müsabakanın da şampiyonudur. Voleybol’da oyuncu rakip sahaya asla ayak basmamalıdır. Oyuncunun fileyi tutması ya da temas etmesi de yasaktır. Voleybol’da servis kullanımı, hakem düdüğü çaldıktan sonra 8 saniye içinde kullanılmalıdır.

Yorum yapın