Arabanın Kliması Neden Soğutmaz?

Dahice bir serinleme düzeneği olan klimalar insanların rahat nefes almasına yardımcı olmaktadır. Yanlış kullanım veya doğal süreç içerisinde arıza yapmaları kaçınılmazdır. Arabanın kliması neden soğutmaz işlevini tam olarak niye yerine getiremez, sorunu kendi imkanlarımızla çözebilir miyiz? Günlük aylık ve yıllık bakımlar düzenli olarak yapılırsa elbette arıza ortaya çıkmadan çözüm elde edilmiş olur.

Küresel ısınma kaynaklı dünyada sıcaklıkların artması beraberinde klimalı araçlara yönelimi patlattı. Doğal şartlar ve kullanımda yapılan hatalar sonucunda arabalarda klima arızalarını da beraberinde getiriyor. Bilhassa yaz mevsiminde yoğun kullanım ihtiyacı doğan bu serinleme düzeneklerinin sorunlarına yönelik sorgularda çoğaldı. Araç sahipleri problemin kaynağını öğrendikten sonra basit yöntemlerle tamir etme düşüncesine sahipler. Haksız da sayılmazlar çünkü sanayiye uğradığınız zaman tamirat için birkaç bin TL masraf çıkıyor. Ortaya çıkan arızanın giderilmesine yönelik basit yöntemler yeterli gelmediği durumlarda servisin yolu gözüküyor. Bu durum can sıkıcı olsa da serin bir ortam için gönül katlanmak zorundadır.

Araçlarda klima nasıl çalışır?

Kompresör aracılığıyla sıkıştırılan klima gazı uygulanan baskı ile yoğunlaşır. Baskı neticesinde sıkışan ve genleşen gaz soğuk havaya dönüşür. Evde veya binek olarak kullandığımız arabalardaki sistem aynı şekilde işler. Ortaya çıkan soğuk hava doğrular vasıtasıyla fanın uyguladığı güç yardımıyla istenilen mesafeye iletilir. Ancak kısa mesafeli yolculuk serinliğin etkin olmasına yardımcı olur. Kondenser adı verilen yoğuşturucu yardımıyla ısı yayma işlemi gerçekleştirilir. Gazın sıvılaştırılıp yayılması işlemini de yine kondenser sağlar.  Araba kliması nasıl çalışır, herkesin anlayabileceği şekilde şöyle ifade edelim; ortamdaki nemli havanın alınarak yerine soğuk ve kuru hava üflenmesidir.

Araç klimasının arıza nedenleri

Sık karşılaşılan problemlerden biri, klima gazının bitmesi veya azalmasıdır. Elbette sadece bu sorundan kaynaklı bir arıza oluşmaz. Havayı ileten borularda çatlak söz konusu olabilir. Ortama giren havanın temizlenmesine yardımcı olan polen filtresinde sorun vardır. Bunun gibi birkaç olumsuzluk düzeneğin sağlıklı çalışmasına engel olur. Arabanın kliması neden soğutmaz, sorunun kaynağını örneklerle anlatalım.

Araç Kliması arızası nedenleri
Araç Kliması arızası nedenleri

Klima gazının eksilmesi veya tükenmesi

Yıllarca, gazın sıkıştırılarak serbest bırakılması ile ortaya bazı istenmeyen durumlar çıkar. Aynı zamanda kullanılan klima gazı zamanla azalır ve biter. Kullanıma bağlı olarak ortalama 5 yıl içinde araçlarda klima gazı tükenir. Bu, arızanın olmadığı dolayısıyla masraf çıkmadığı anlamına gelse de gaz dolumu yapmaya engel değildir. Araç kullanıcılarının yaklaşık %90’ı klima gazı eksilmesinden veya tükenmesinden dolayı bu sorunla karşı karşıya kalır. Güvenilir bir servisten hizmet alımı sonrasında gaz seviyesi yükseltilir ve problem ortadan kalkar.

Polen filtresi tıkanıklığı

Araç içindeki nemli havanın yerine pompalanan hava dışarıdan gelir. Öncesinde filtreden geçirilerek ortamın tazelenmesi sağlanır. Havanın süzme işlemini polen filtresi yaptığından, zamanla gözenekleri dolar. Çok büyük bir problem teşkil etmese de soğutma işleminin verimini düşüreceğinden polen filtresi de her yıl mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.

Klima kompresörü arızası

Havanın soğutulması kompresör yardımı ile gerçekleşirken uygulanan baskı sonucunda bazı hatalar ortaya çıkabilir. Kompresörde ortaya çıkan en küçük aşınma ve ısınma beraberinde soğuk havanın iletimini etkileyecektir. Arabanın klimasının soğutmamasının sebeplerinin en büyüklerinden biri de kompresörün arıza yapmasıdır. Başlıca belirtileri de kayışın yırtılması, contanın kopması, kompresörün sızıntı yapması vb. şeklinde kendini gösterir.

Elektrik elektronik aksam sorunu

Sigortada meydana gelen bir problem klimanın da elektriğini direkt olarak etkileyecektir. Fanlar kompresör elektrik aracılığı ile devr eye girdiği için böyle bir arıza beraberinde klimanın da çalışmamasına sebebiyet verecektir. Sadece sigorta değil, elektriği ileten kabloların da aşınması, yırtılması, kopması aynı sorunun yaşanmasına neden olacaktır.

Kondenserin arıza yapması

Gazı yoğunlaştıran kondanser de arıza yapabilir. Kondenser devreye giremeyince hava iletimi gerçekleşmez. Kontrol edilerek basınç testleri yapılarak, kondansör arızası tespit edilir ve gerekli tamirat ya da değişim yapılarak problem ortadan kaldırılır.

Fan arızası

Soğuk havanın oluşumuna doğrudan etki eden fan, arıza yapması halinde klima soğuk üflelemeyecektir. Kaput açılarak fan kontrol edilir, arızası giderilir, serinleme düzeneği çalışır duruma getirilir.

Benzer sorunlar yaşayanlar tamirciye gitmeden önce yukarıda bahsettiğimiz olası arızaları ortadan kaldırma imkanına sahipseler, arabanın kliması neden soğutmaz şeklinde şikayetler yansıtmaz. Ancak problem sizin içinden çıkamayacağınız kadar büyükse, güvendiğiniz yetkili servislere giderek klimanızı sıcak günlere girmeden tamir ettiriniz.

Araçlarda klima nasıl çalışır?

Kompresör aracılığıyla sıkıştırılan klima gazı uygulanan baskı ile yoğunlaşır. Baskı neticesinde sıkışan ve genleşen gaz soğuk havaya dönüşür.

Araç klimasının arıza nedenleri

Sık karşılaşılan problemlerden biri, klima gazının bitmesi veya azalmasıdır. Elbette sadece bu sorundan kaynaklı bir arıza oluşmaz.

Yorum yapın