Hava sporu tutkunlarının asla vazgeçemediği yamaç paraşütü ülkemizde de yoğun ilgi görmektedir. Göklerde süzülerek uçmak isteyenler paraşüt fiyatları ne kadar öğrenerek rezervasyon yaptırmayı düşünüyorlar. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan herkesin rahatlıkla yapabileceği yamaç paraşütü ücretleri önceki yıllara nazaran bir hayli yükseldi.
Yamaç paraşütü nedir?
Herhangi özel bir hava aracı veya pist ihtiyacı olmadan, rüzgar eşliğinde yapılan yamaç paraşütü hobi amaçlı yapılan bir hava sporudur.
Yaklaşık 130 yıllık bir geçmişe sahip olan serbest paraşütler, rüzgarı bol yüksek tepelerden aşağıya doğru uçmak için tasarlanan basit hava araçlarıdır. Başlangıçta dağcılık yapan sporcuların aşağıya inmelerini kolaylaştırmak amacıyla, yüksek noktalardan aşağıya doğru kendilerini bırakarak kolayca inmelerine yardımcı olan bu düzenekler, son yıllarda hobi sporları arasına girmeyi başarmıştır.
Yamaç paraşütü üreten firmalar ilginç profil yapısı ile sağlamlık ve güvenliği birleştirerek, özel malzemelerle oluşturdukları mükemmel tasarım, birçok önemli testlerden geçirilerek kullanıma sunulmaktadır. Nihayetinde, çok uzun uçuşlara da fırsat veren düzenekler sayesinde ülkemizde sevilen spor dalları arasına girmiştir.
Serbest paraşüt ile hava paraşütü arasında ne fark vardır?
Motorlu bir hava taşıtı ile yüksekten atlanarak gökyüzünde süzülerek inişe imkan tanıyan serbest paraşüttür. Atlayan kişi eğitimli ve kendi bilgi ve donanımı ile aşağıya iniş yapar. Yamaç paraşütünde ise durum farklıdır, bu işin eğitimini almış bir pilot ile birlikte yüksekten veya dağlardan aşağıya doğru uçuş söz konusudur. Motorlu veya motorsuz herhangi bir hava taşıtına ihtiyaç duyulmadan, yüksek kaliteli kumaşlardan oluşturulan ve genelde tandem yamaç paraşütü uçuşu adı verilen bir aktivite söz konusudur.
Tandem yamaç paraşütü uçuşu nedir?
Bir yolcunun bir pilot gözetiminde yaptığı uçuşlara tandem yamaç paraşütü uçuşu adı verilir.
Gökte uçarken çok basit bir bilgi ile istenilen yöne götürülebileceği şeklinde düşünenler büyük yanılgı işine girerler. Çünkü iki kişilik ticari uçuş yapabilmek için T2 lisansına sahip olan bir pilotun size eşlik etmesi zorunludur.
Her ne kadar büyük bir hava taşıtı uçurmuyor olsa da gökyüzü tutkunlarının hayali olan pilotluk yamaç paraşütü yapmak için de özel eğitim gerektirir. Alınan T2 belgesi ile uçmak isteyen gökyüzü sevdalarına yardımcı olunmaktadır.
Yamaç Paraşütü Ücretleri
Türkiye’de yamaç paraşütü ile adı özdeşleşen Fethiye’de, yerli ve yabancı turistlerin yapmadan döndmediği bu sporda ücretler sezona göre değişkenlik göstermektedir. Düşük sezonda yamaç paraşütü ücretleri ₺2.000’den başlamaktadır. Yoğunluğun olduğu yaz mevsiminde ise ihtiyaca cevap verebilecek mahiyette yamaç paraşütü fiyatları belirlenmektedir. Özetle, arz-talep dengesi gözetilerek fiyat tarifesi ortaya çıkarılmaktadır.
Bir kuş edasıyla gökyüzünden süzülerek panoramik bir bakış atmak için ortalama 3000 TL gibi bir bütçe ayrılmalıdır. Kişi başı olarak ödenecek bu tutar aile bireylerinin cesaretine göre artış gösterecektir.
Yamaç paraşütü nasıl yapılır?
Herkesin rahatlıkla yapabileceği bir spor olmayan yamaç paraşütü nasıl yapılır? En önemli faktör rüzgar gücüyle yapılan bir etkinlik olması hasebiyle uygun yer olması zorunludur. Diğer taraftan belli bir dinamizm gerektiği için yapılı ve güçlü insanlara ihtiyaç duyulur.
Bireysel olarak bu aktiviteyi yapmak isteyenlerin deneyim yakalayabilmesi için mutlaka eğitim alması gerekir. Eğer kısa süreli gökyüzünde uçmak ve keyif almak için düşünüyorsanız eğitmenlerin desteği ile uçuş gerçekleştirebilirsiniz. Bunu bir meslek olarak seçip para kazanmak isterseniz de uçuş eğitimlerine katılıp lisans alıp hobi amaçlı uçmak isteyenlere eşlik edersiniz.
Türkiye’de Türk hava Kurumu yamaç paraşütü kursu düzenleyerek gökyüzünde saatlerce uçmak isteyenlere veya profesyonel olarak eğitmenlik yapacaklara sertifika vermektedir.
Yamaç paraşütü yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Kask çenelik can yeleği takılmadan uçulmaz!
- Tandem yamaç paraşütü uçuşu yaparken pilotun yönlendirmelerine göre hareket edilir.
- Uçuşa başlamadan önce ilk yardım çantası bulundurulmalıdır.
- Gökyüzünde rahat hareket imkanı tanıyan kıyafetler tercih edilmelidir.
- Uçuşa geçmeden önce rüzgar durumu ölçülmeli uygunsa yamaç paraşütü yapılmalıdır.
- Tandem uçuşu yapacakların kurtarma botu ve yedek paraşüt bulundurması mecburidir.
- Uçmak için 16 yaşından büyük olma zorunluluğu vardır.
- Alkol veya diğer keyif veren maddeler alınarak uçulmamalıdır.
- Ağırlığı 105 kiloyu geçenler yamaç paraşütü yapamaz!
- Hamile ya da hamile olma ihtimali olanlar için tavsiye edilmez.
- Astım, panik atak ya da kalp hastası olanlar binmemelidir.
- Yükseklik korkusu olanlar için uygun değildir.
Türkiye’de nerelerde yamaç paraşütü yapılıyor?
- Denizli, Babadağ
- Muğla, Fethiye
- Denizli, Dinamit Tepesi
- Denizli, Çökelez Dağı
- Antalya Kaş, Asas Tepesi
- Erzincan, Munzur Dağları
- Kayseri, Ali Dağı
- Eskişehir, İnönü C Tepesi
- Adıyaman, Nemrut Dağı
- Bolu, Abant
- İzmir Ödemiş, Bozdağ
ilginizi çekebilir: Pamuk Yorgan Elde Nasıl Yıkanır?
Yamaç paraşütü ekipmanları nelerdir?
- Kanat (Kubbe)
- Taşıyıcı Kolonlar
- Kuşam Tertibatı
- Askı İpleri
- Kask
- Yedek Paraşüt
- Telsiz
- GPS Cihazı
- Variometre
- Rüzgarölçer
- Manyetik Pusula
Yamaç paraşütü fiyatları ne kadar?
Türkiye’de çok sayıda lokasyonda yapılan yamaç paraşütü fiyatları farklı şekillerde uygulanmaktadır. Yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği merkezlerde ücretler biraz daha yüksektir. Henüz yeni yeni adını duyurmaya çalışan ve yoğun talep görmeyen lokasyonlarda ise yamaç paraşütü ücretleri daha düşüktür.